MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Salmonella

Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym mięsie mielonym, drobiu, jajkach oraz produktach z dodatkiem jaj. Może się ona rozwinąć np. w rozmrożonych lodach i niewłaściwie przechowywanym kremie do tortów. Pierwsze objawy zatrucia salmonellą pojawiają się już po 8 h po zjedzeniu skażonej żywności. Wśród nich można wymienić: ból brzucha, biegunkę, nudności i wymioty, a także podwyższoną temperaturę ciała. Tego typu zatrucie może być szczególnie niebezpieczne dla dzieci, ponieważ jego konsekwencją jest odwodnienie organizmu. Leczenie zatrucia salmonellą polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i przyjmowaniu węgla leczniczego. Niekiedy może być również konieczna antybiotykoterapia.

Zobacz również

Trwają roboty, będą utrudnienia. Co się zmienia i jakie inwestycje przed nami?

Trwają roboty, będą utrudnienia. Co się zmienia i jakie inwestycje przed nami?

Czołowe zderzenie na krajowej piątce. Jedna osoba zginęła na miejscu | ZDJĘCIA

Czołowe zderzenie na krajowej piątce. Jedna osoba zginęła na miejscu | ZDJĘCIA

Polecamy

Uwaga na tusze do tatuażu i stałego makijażu! W nowych opakowaniach są bakterie

Uwaga na tusze do tatuażu i stałego makijażu! W nowych opakowaniach są bakterie

Polaków seks na wakacjach. Jesteśmy spontaniczni i… nieodpowiedzialni

GORĄCY TEMAT
Polaków seks na wakacjach. Jesteśmy spontaniczni i… nieodpowiedzialni

Szukasz bogatego męża? Influencerka mówi, gdzie latem spotkasz zamożnych singli

Szukasz bogatego męża? Influencerka mówi, gdzie latem spotkasz zamożnych singli