MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Listeria monocytogenes (listerioza)

Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje powszechnie w środowisku naturalnym. Może ona bytować w surowych warzywach i owocach, niepasteryzowanych produktach mlecznych, w mięsie (zarówno surowym, jak i gotowanym) oraz w surowych rybach. Zakażenie listerią monocytogenes skutkuje listeriozą – chorobą, która może pojawić się nawet trzy miesiące po spożyciu skażonej żywności. Objawia się ona: wymiotami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. Niekiedy listeriozie może towarzyszyć zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Dodatkowo w przypadku zakażenia u dzieci może wystąpić posocznica (sepsa), która jest stanem bezpośrednio zagrażającym życiu. Leczenie listeriozy polega na przyjmowaniu antybiotyków.

Zobacz również

Ulica Mickiewicza w Ostrowcu Świętokrzyskim prawie ukończona [ZDJĘCIA]

Ulica Mickiewicza w Ostrowcu Świętokrzyskim prawie ukończona [ZDJĘCIA]

Dramat na Jeziorze Solińskim. Utonął mieszkaniec powiatu krośnieńskiego

Dramat na Jeziorze Solińskim. Utonął mieszkaniec powiatu krośnieńskiego

Polecamy

Politycy, nie zabijajcie polskich mediów

Politycy, nie zabijajcie polskich mediów

Dorota Landowska chroni swoją prywatność. Czy wiesz, kto jest jej mężem?

Dorota Landowska chroni swoją prywatność. Czy wiesz, kto jest jej mężem?

Lexus. Które modele w Polsce są najpopularniejsze? Możesz być w szoku!

Lexus. Które modele w Polsce są najpopularniejsze? Możesz być w szoku!