MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Wyśmienita marchewka na gęsto, duszona na maśle. Wypróbuj przepis mojej babci z Kresów. To najlepsza marchewka gotowana do obiadu

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Marchewka duszona na maśle to doskonały dodatek do obiadu
Marchewka duszona na maśle to doskonały dodatek do obiadu Getty images/Larik Malasha/zdjęcie ilustracyjne
Marchewka na gęsto to pomysł na prosty, ale przepyszny dodatek do mięs i ziemniaków. Jest delikatna, nie za słodka i wspaniale smakuje. Sprawdź nasz przepis i przygotuj doskonałą marchewkę duszoną na maśle. To prawdopodobnie jeden z najlepszych dodatków do obiadu, jakie wymyślono.

W skrócie

Gdybym miała przywołać najlepsze smaki mojego dzieciństwa, w pierwszej piątce z pewnością znalazłaby się marchewka na gęsto przyrządzana przez moją babcię. Zakradałam się do kuchni i wyjadałam łyżką pół garnka, zanim podano obiad. Babcia pochodziła z Kresów i mówiła na tę przystawkę „marchewka gęstowana”. Przyrządzała ją zarówno z młodej jak i starej marchwi i w obu wariantach efekt był doskonały. Można się zastanawiać, co takiego może mieć w sobie zwykła marchewka gotowana, że jej smak śni się po nocach? Otóż, to wcale nie jest taka zwykła potrawa. Marchewka duszona jest dość długo, bo ok. pół godziny, z dodatkiem masła i cukru. Czasem trzy proste składniki i sposób przygotowania sprawiają, że banalna rzecz smakuje wprost wybornie. Nie tak dawno trafiłam na podobny przepis na marchewkę duszoną na maśle i słynnej wodzie Vichy. Vichy to znana miejscowość uzdrowiskowa we Francji, słynąca m.in. z wód mineralnych o cennych właściwościach. To właśnie w tej miejscowości, w XIX miał powstać przepis na marchewki Vichy. Jestem jednak pewna, że Francuzi nie mogą przywłaszczyć sobie tej receptury, ponieważ jest to danie, które od pokoleń było znane właśnie na Kresach i nazywane po prostu marchewką na gęsto. Spokojnie możesz je przygotować bez słynnej wody mineralnej. Wypróbuj mój przepis i zrób najlepszą marchewkę gotowaną do obiadu.

Marchewka na gęsto – przepis na pyszną marchewkę duszoną

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g marchwi,
  • 2 czubate łyżki masła,
  • łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz do smaku,
  • natka pietruszki, koperku lub szczypiorku.

Jak zrobić najlepszą marchewkę gotowaną do obiadu?

  1. Marchew obrałam i pokroiłam w talarki. Umieściłam w rondelku i zalałam wodą tylko na tyle, by przykryła ona marchew.
  2. Podgrzałam marchew, a kiedy woda zrobiła się ciepła, dodałam masło i cukier.
  3. Dusiłam marchew na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Na koniec dodałam sól i pieprz.
  4. Przed podaniem posypałam marchewkę zieleniną.
  5. Marchewka gotowana doskonale smakuje z ziemniakami puree i mięsem, np. kotletami mielonymi.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wyśmienita marchewka na gęsto, duszona na maśle. Wypróbuj przepis mojej babci z Kresów. To najlepsza marchewka gotowana do obiadu - Strona Kuchni

Wróć na tuszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto