MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Trwa kulinarne święto w Łódzkiem. Uniejowski Festiwal Smaków zaprasza jeszcze w niedzielę. Motyw przewodni to jajko i marchew ZDJĘCIA

Paweł Gołąb
Paweł Gołąb
Na smakoszy jeszcze w niedzielę czeka 16 dań. Zobaczcie jakie pyszności przygotowano
Na smakoszy jeszcze w niedzielę czeka 16 dań. Zobaczcie jakie pyszności przygotowano Paweł Gołąb
Trwa wielkie kulinarne święto w Łódzkiem. W ten weekend odbywa się Uniejowski Festiwal Smaków. Zobaczcie jak niesamowite potrawy czekają na smakoszy. Warto wybrać się tu w niedzielę.

Uniejowski Festiwal Smaków 2024 ruszył w sobotę i potrwa do niedzieli 21 kwietnia (w godz. 12-18). _- Nasze kulinarne wydarzenie odbędzie się już po raz jedenasty. Tym razem zapraszamy Państwa do rozsmakowania się w daniach głównych i deserach, w których główne miejsce zajmuje marchew i  jajko. Wybierać można spośród 16 potraw, jak zawsze w porcjach degustacyjnych. Za każdą z nich trzeba będzie zapłacić 15 zł –_ zachęcają organizatorzy.

Cieknie ślinka? - Patrząc na dania, które na nas czekają, jak najbardziej – odpowiada z uśmiechem zwycięzca programu „Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia”, Damian Marchlewicz, który zasilił szeregi jury Uniejowskiego Festiwalu Smaków 2024. - Z racji nazwiska tak niedoceniana marchewka jest mi bardzo bliska, do tego jajko, od którego wszystko się bierze, więc mam nadzieję, że te połączenia smakowe będą fantastyczne – mówił nam przed kulinarnym maratonem. - Z założenia to dwa produkty, które ciężko połączyć, ale przy użyciu wyobraźni wszystko jest możliwe. Jestem mega ciekawy i mam nadzieję, że odkryję jakieś nowe smaki, których wcześniej nie miałem okazji poznać.

Recepta na sukces to prostota czy jednak wyrafinowanie? - Jestem z tych , którzy wybierają to pierwsze. Co nie zmienia faktu, że liczę na smakowe twisty nowoczesności, które mnie zaskoczą – odpowiada z uśmiechem.

Uniejowski Festiwal Smaków ma w tym roku 11. edycję. Mirosław Madajski, zastępca burmistrza Uniejowa nie wątpi, że promowanie miasta od kulinarnej strony to strzał w dziesiątkę. - Uniejów to już nie tylko Termy, dziedzictwo przyrodnicze i historyczne, ale właśnie smaki. Mamy wiele restauracji i lokali, które świadczą usługi na najwyższym poziomie, grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Festiwal z roku na rok rośnie w siłę, potrawy są coraz lepsze i ciekaw jestem jak będzie tym razem.

- Wszystko nam bardzo smakowało i tym chętniej podążamy dalej. Chcemy spróbować dań w każdym z punktów, zachwycają nas przede wszystkim proponowane desery – nie kryła emocji pani Katarzyna z Uniejowa przytakując, że kulinarny festiwal to świetny pomysł na promocję miasta. - Można odwiedzić miejscowe lokale i posmakować różnorodnej kuchni.

Do udziału zgłosiło się osiem restauracji, które zgłosiły po dwie potrawy. Zobacz wszystkie serwowane dania w galerii artykułu.

Uniejowski Festiwal Smaków. Lilie Smakosza do wzięcia

Wszystkie dania – jak uzupełnia Uniejów - poddane zostaną ocenie. Najsmaczniejsze z nich zapewnią restauracjom wygraną. Do rozdania są 4 Lilie Smakosza – główne nagrody w konkursie. Dwie z nich przyzna restauracjom komisja konkursowa, której przewodniczy wspomniany zwycięzca programu „Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia”, Damian Marchlewicz. O kolejnych dwóch zadecyduje liczba głosów oddanych na poszczególne dania w Paszportach Degustatora.

Uniejowski Festiwal Smaków. Jak zagłosować na wybrane danie?

Organizatorzy: Aby móc głosować na najsmaczniejszą potrawę oraz wziąć udział w losowaniu nagród, należy w Paszporcie Degustatora zebrać 4 pieczątki w kategorii Danie główne i/lub 4 pieczątki w kategorii Deser. Możesz oddać swój głos tylko na danie główne, tylko na deser albo też na obie kategorie – wówczas w każdej z nich musisz zebrać wymagane 4 pieczątki. Pamiętaj, że za jedną kupioną porcję degustacyjną otrzymasz jedną pieczątkę, nawet jeśli swoją porcją podzielisz się z inną osobą. Swój głos możesz oddać na jedną, dwie lub maksymalnie trzy potrawy, osobno w każdej kategorii, wpisując w Paszporcie Degustatora znak „X” przy wybranym daniu.
Paszport Degustatora mogą wypełniać tylko i wyłącznie osoby pełnoletnie. Dane, które w nich podajecie, również muszą dotyczyć osób pełnoletnich. Nie zapomnijcie wpisać daty i złożyć podpisu pod notatką o akceptacji Regulaminu – Paszporty, które nie posiadają tych informacji, nie biorą udziału w głosowaniu i losowaniu nagród. Wypełniony Paszport należy wrzucić do urny najpóźniej w niedzielę do godz. 19.00. Paszporty i urny dostępne będą we wszystkich festiwalowych obiektach w trakcie trwania wydarzenia. Paszporty, które spełnią wszystkie wymagania, wezmą udział w losowaniu atrakcyjnych nagród.

Regulamin Uniejowskiego Festiwalu Smaków TUTAJ. KLIKNIJ W LINK.

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na tuszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto