MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ich ogromne zaległości to efekt spirali zadłużenia, czyli...
fot. Archiwum

Piętnastu łodzian ma 32 miliony złotych długu, a dwóch tomaszowian ponad 11,3 mln zł. Kim są najbardziej zadłużeni konsumenci w regionie?

31 mieszkańców regionu ma 75 mln zł długu

Ich ogromne zaległości to efekt spirali zadłużenia, czyli zaciągania kolejnych coraz droższych zobowiązań, aby spłacić poprzednie. Średnio na jedną osobę z tej grupy przypada ich aż 9. To trzykrotnie więcej niż w przypadku ogółu zadłużonych. Co trzeci „milioner” jest multidłużnikiem, czyli ma 3 i więcej wierzycieli. Co piąty nie oddał pieniędzy dwóm firmom.

– Nie ma się co oszukiwać, te długi w zdecydowanej większości nie są do odzyskania – mówi Adam Łącki, prezes Krajowego Rejestru Długów. - Tam, gdzie dłużnik ma jakiś majątek, może się udać go zlicytować i otrzymać przynajmniej część pieniędzy. W pozostałych przypadkach trzeba jego niespłacone zobowiązania spisać na straty. Niestety, zdecydowana większość wierzycieli jest sama sobie winna. Prawie 55 proc. tych „milionerów” ma przynajmniej 2 wierzycieli. Gdyby ten drugi i kolejni sprawdzili ich w Krajowym Rejestrze Długów, pewnie dzisiaj nie liczyliby strat.

Zobacz również

37-latek spod Gorzowa został gigantem historii. Wygrał teleturniej o żużlu

37-latek spod Gorzowa został gigantem historii. Wygrał teleturniej o żużlu

Oburzenie po kondolencjach Andrzeja Dudy. "Lepiej byłoby nic nie pisać"

Oburzenie po kondolencjach Andrzeja Dudy. "Lepiej byłoby nic nie pisać"

Polecamy

Tematy rozszerzonej matury z polskiego wywołały frustrację. Opinie maturzystów

Tematy rozszerzonej matury z polskiego wywołały frustrację. Opinie maturzystów

Awaria Banku Millenium, PKO BP i BLIK – raporty spływają do sieci

PILNE
Awaria Banku Millenium, PKO BP i BLIK – raporty spływają do sieci

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka